03 aprilie, 2012

Vacanta in Romania

       Nu e nevoie să străbaţi mii de kilometri şi să scoţi din buzunar mii de euro pentru o vacanţă de vis. România are suficiente locuri care merită a fi vizitate ori unde te poţi relaxa în timpul concediului.


1. Valea Arieşului - este una dintre cele mai frumoase zone ale ţării, o zonă care îşi păstrează acel aer de vechi şi rustic, unde turiştii pot respira în linişte şi se pot relaxa, vizitând locuri noi şi impresionante, în toate anotimpurile. Un turist ajuns în această zonă nu trebuie să rateze câteva obiective, pe cât de faimoase, pe atât de frumoase:
- gheţarul de la Scărişoara
- rezervaţiile naturale Dealul cu melci şi Detunata
- Cascada miresei (din comuna Avram Iancu),
- Mănăstirea Lupşa
- Poiana Narciselor din Poieni
- minele romane de la Roşia Montană.

2. Parcul Naţional Cheile Nerei - Beuşniţa este situat la limita sud-vestică a ţării, în sudul munţilor Anina. Peisajul este minunat, iar parcul este accesbili în orice anotimp. Aici, obiectivele turistice principale sunt
- Cheile Nerei
- Lacul Dracului
- Lacul Ochiul Bei, dar şi numeroase peşteri şi cascade impresionante.

3. Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) - nu mai are nevoie de prea multe cuvinte de prezentare. Totuşi, pentru cine nu a fost niciodată acolo, e destul de greu să se hotărască încotro s-o apuce. Dacă vreţi să "gustaţi" cu adevărat din spiritul Deltei, atunci locul ideal e Sfântu Gheorghe. Localitatea, ce cuprinde aproximativ 350 gospodării în care trăiesc 1.000 de oameni, se întinde pe partea stângă a celui mai vechi braţ al Dunării, Sfântu Gheorghe, în apropierea gurii de vărsare a fluviului în Marea Neagră. O altă caracteristică interesantă a aşezării este faptul că nu se poate ajunge acolo decât pe apă. Turiştii pot lua vaporul din portul Tulcea (călătoria durează circa 4 ore), portul Mahmudia (două ore şi jumătate) sau portul Murighiol (două ore). Odată ajunşi acolo, vizitatorii se pot bucura de plaja cu nisipuri fine, ce se întinde de-a lungul ţărmului până la Sulina (38 de kilometri), pot pescui în Dunăre sau pot face plimbări pe Dunăre, canale şi lacuri, cu diverse ambarcaţiuni, fie ele tradiţionale (caiucul, lotca sau mahuna) sau moderne (şalupe sau ambarcaţiuni rapide).

4. Maramureşul - este deja celebru printre turiştii ce preferă vacanţele active, în care se pot relaxa şi vizita în acelaşi timp locuri deosebite, cu peisaje minunate şi tradiţii străvechi. Exact asta îi atrage pe vizitatori în aceste locuri pline de farmec, înconjurate de munţi, tradiţiile populare păstrate cu sfinţenie, de la costume populare, obiceiuri, cântece şi dansuri, până la sculpturile din lemn, rafinat lucrate, ce pot fi văzute în curtea oricărui localnic.

5. Cheile Bicazului - sunt localizate în partea de nord-est a României (partea central-vestică a Moldovei), între Moldova şi Ardeal, respectiv între judeţele Harghita şi Neamţ. Zona oferă privelişti de-a dreptul impresionante, Cheile Bicazului meritându-şi pe deplin renumele de cele mai spectaculoase chei din România. Pe lângă peisajele deosebite, turiştii pot găsi şi alte atracţii, cum ar fi:
- rezervaţia de zimbri "Dragoş Vodă" (lângă Târgu Neamţ),
- staţiunile balneare (Băltăţeşti, Oglinzi, Durău)
- mănăstirile din judeţul Neamţ (Agapia se află la doar 32 de kilometri de Piatra Neamţ)
- casele memoriale "Ion Creangă" şi "Mihail Sadoveanu".
        Una dintre cele mai cunoscute şi mai căutate staţiuni de aici este Lacu Roşu, situată între Munţii Ceahlău şi Hăşmaşu Mare, o adevărată oază de relaxare pentru cei care doresc să se odihnească în vacanţă. Numele staţiunii vine de la Lacul Roşu, un baraj natural aflat chiar lângă Cheile Bicazului. Cei care poposesc în regiune pot să facă drumeţii, pe jos sau cu autocarul, pe traseele montane din zonă ori în staţiunile aflate în apropiere (Gheorgheni, Borsec, Sovata, Bicaz, Piatra Neamţ).

6. Padiş - este poate ea mai cunoscută zonă turistică din Munţii Apuseni, celebră mai ales prin relieful carstic. Aici se pot vizita:
- Cetăţile Ponorului
- nenumăratele peşteri
- gheţari (Focul Viu, al treilea ca mărime din România)
- canioane sălbatice (Valea Galbenei, Valea Boga)
- lacuri subterane şi cascade.
       
7. Bran - Râşnov
          Castelul Bran, aşa-zisul castel al lui Dracula, construit pe o stâncă şi vizibil din depărtare, este situat la mai puţin de 30 de kilometri de Braşov, pe şoseaua care leagă Braşovul de Câmpulung Muscel. Castelul adăposteşte şi un muzeu, ce se întinde pe toate cele patru etaje şi cuprinde colecţii de ceramică, mobilier, arme şi armuri, toate completate de muzeul satului, aflat în curtea castelului.

8. Mănăstirile din Bucovina
          Mănăstirile reprezintă principala "atracţie" a unei zone deosebite a ţării noastre - Bucovina. Având influenţe bizantine, aceste locaşuri atrag mai ales datorită frescelor, pictate în culori vii pe zidurile lor, reprezentând poveşti biblice şi scene religioase, prezentate într-un fel care ne aminteşte de mai modernele benzi desenate. Principalele mănăstiri ale Bucovinei sunt Voroneţ, Moldoviţa, Suceviţa, Humor şi Arbore.

9. Gura Portiţei - la origine un sat pescăresc situat undeva între Dunăre şi Marea Neagră, Gura Portiţei a devenit între timp ceea ce a fost odată staţiunea Vama Veche: un loc izolat, unde nu merge prea multă lume, în afara boemilor care caută linişte şi relaxare. Cum de a rămas acest colţ de paradis atât de puţin exploatat? Explicaţia e simplă: accesul în zonă se face puţin mai greu, fie cu şalupa ori vaporaşul de la Jurilovca (judeţul Tulcea), fie cu autovehicule speciale, pe drumul de coastă.

10. Valea Prahovei
          Cea mai celebră regiune turistică din Munţii Carpaţi cuprinde o serie de staţiuni - Azuga, Breaza, Buşteni, Sinaia, Predeal, sunt câteva dintre ele, pe care amatorii de ski şi de distracţii montane le cunosc foarte bine. La acestea se adaugă, se înţelege, Castelul Peleş.

1 comments:

Jade Graham spunea...

altele dau dependente, unii dintre noi ne intoarcem la greutatea de la care am plecat odata dieta terminata. vacanta in romania

Trimiteți un comentariu