07 aprilie, 2012

Un alt pamant..

Astronomii spun ca au descoperit pentru prima data o planeta exact ca a noastra! Nici prea fierbinte, nici prea rece, nici prea mare, nici prea mica. Adica tocmai propice dezvoltarii vietii. Si este atat de "aproape" de noi, ca ne-ar putea fi "vecina".


Cercetatorii spun ca este prima planeta descoperita pana acum care ar putea fi un al doilea Pamant. Oamenii de stiinta sunt foarte entuziasti de noua descoperire, pentru ca ar putea fi o dovada clara ca nu suntem singuri in Univers. Si vin si cu o explicatie in acest sens. Viata pe alte planete nu inseamna neaparat existenta unor extraterestri ca in filmele de genul E.T. Chiar si o singura celula a unei bacterii reprezinta argumentul pentru a spune ca exista viata extraterestra.

Noua planeta, botezata Gliese 581g, dupa numele stelei in jurul careia graviteaza, este de trei ori mai mare decat Pamantul si turtita la poli. Temperaturile variaza intre minus 31 si 12 grade Celsius si primeste variabil lumina de la steaua Gliese.

Nu se stie deocamdata daca exista apa pe aceasta planeta si care este componenta atmosferei ei, dar cercetatorii sunt de parere ca sunt intrunite toate conditiile pentru ca apa sub forma lichida sa fie prezenta. Ori daca exista apa, sunt 100% sanse sa se gaseasca si forme de viata.
Steaua Gliese 581, in jurul careia se invarte planeta minune, se afla la o distanta de 120 de trilioane de mile de Pamant, ceea ce inseamna, spun specialistii, ca generatiile urmatoare vor putea trimite sateliti pana acolo. “Poate parea o distanta foarte mare, dar in contextul imensitatii Universului, ea pare ca este chiar in fata noastra, vecina cu noi, pamantenii”, spune Steven Vogt, membru al echipei de cercetatori.

Cine locuieste pe planeta Gliese 581g vede cu siguranta Soarele nostru. Aceasta pentru ca steaua Gliese este un pitic, avand o treime din puterea Soarelui. Pentru ca este atat de mica, ea nu poate fi vazuta de pe Pamant fara un telescop, desi se afla in constelatia Balantei, a mai precizat Vogt.

Pentru ca Gliese lumineaza foarte slab are o durata de viata de miliarde de ani, adica mult mai mult decat Soarele. Acest aspect nu face altceva decat sa alimenteze teoriile potrivit carora omul s-ar putea salva de la extinctie colonizand o alte planete.
De altfel, astronomii cred ca in spatiul cosmic ar putea exista nu mai putin de 40 de miliarde de planete care ar putea gazdui viata si care ar gravita in jurul a 20 de miliarde de stele.

0 comments:

Trimiteți un comentariu