07 aprilie, 2012

Cratere pe pamant..

Craterul Meteor, din Arizona, SUA


Localizat in estul Flagstaff-ului, la o distanta de aproximativ 65 kilometri fata de acesta, craterul Meteor, cu un diametru de 1.220 metri si adanc de 180 metri, isi datoreaza impresionantul aspect selenar atat varstei relativ mici, de aproximativ 40.000 de ani, cat si climatului arid din desertul Arizonei de nord, in care este situat. S-a estimat ca autorul craterului, meteoritul Canyon Diablo, alcatuit, in principal, din nichel-fier, avea un diametru de aproximativ 50 metri si cantarea in jurul a 150.000 de tone. Craterul Meteor este, poate surprinzator, proprietate privata si se afla in posesia familiei Barringer inca din anul 1903. Turistii care il viziteaza sunt taxati cu 15 dolari la intrare de Meteor Crater Enterprises, iar un centru pentru vizitatori de pe marginea craterului ofera prezentari multimedia si ocazia de a analiza de aproape fragmente meteorice din fier, gasite la fata locului.

Craterul Wolfe Creek, Australia


La fel ca Meteor Crater din Arizona, Wolfe Creek isi datoreaza starea de buna prezervare atat varstei, de circa 300.000 de ani, cat si mediului australian uscat. Abordand craterul pe sol, vizitatorii trebuie, intai, sa se catere pe o margine inalta de 25 de metri, inainte de a cobori pe podeaua acoperita de nisip a craterului, aflata la 50 de metri sub aceasta bordura. Atat fragmentele de fier oxidat din meteorit cat si sticla formata prin topirea nisipului la impactul cu acesta, au fost gasite in craterul Wolfe Creek, larg de 800 de meteri, atestandu-i originile astronomice. De asemenea, centrul craterului este impregnat de un miez din ghips, un mineral de culoare alba, ce retine apa si care permite cresterea arbustilor si a vegetatiei intr-un desert, altfel, neospitalier acestui gen de fenomene.

Lacul-Crater Lonar, IndiaUnul dintre cele mai faimoase cratere prin impact de pe teritoriul Indiei este lacul-crater Lonar, localizat in apropierea orasului Sultanpur din statul indian Maharashtra. Masurand nu mai mult de 1.6 kilometri in diametru, de la o margine la alta, craterul este, partial, umplut de un lac cu apa sarata, alkalina, avand latimea de 1.200 metri. Craterul Lonar a fost creat de impactul cu o cometa sau un meteorit in epoca Pleistocen, in urma cu aproximativ 52.000 de ani. Craterul isi pastreaza si astazi o buna parte din forma si aspectul sau originale, datorita, in parte, absentei glaciatiunii in regiunea Indiei precum si duritatii bazaltului vulcanic, ce alcatuieste intr-o mare masura solul dur al zonei.

Craterul Gosses Bluff, din Australia


Se poate spune despre craterul Gosses Bluff ca arata binisor pentru varsta sa: aproximativ 142 milioane de ani. Localizat in Teritoriul Nordic al Australiei, de o frumusete aspra, craterul prezinta un inel central alcatuit din varfuri care sageteaza cerul de cristal din zona salbatica a Australiei, pana la inaltimi de 150 metri. O populara destinatie turistica, dar nu pentru campat sau aventuri usoare, Gosses Bluff poate fi gasit la 180 kilometri vest de orasul Alice Springs. Sosirea meteoritului Gosses Bluff a cauzat devastare masiva si generala, lasand in urma impactului un crater cu diametrul de 22 de kilometri. Timpul si-a spus, insa, cuvantul, iar climatul local a modelat craterul, acesta masurand in prezent "numai" 5 kilometri in latime.

0 comments:

Trimiteți un comentariu