07 aprilie, 2012

Cele 7 minuni ale lumii antice

          Ca şi acum, şi în trecut cele şapte 7 minuni ale lumii au fost ţinta unor îndelungate dispute pe seama alegerii lor. Fără îndoială că cele şapte minuni alese nu erau singurele construcţii extraordinare. Anticii greci iubeau să clasifice structurile miraculoase din lumea lor. Deşi astăzi ne gândim la “Cele 7 Minuni ale Lumii” ca la o singură listă a lor, de fapt, au existat mai multe liste în care erau cuprinse numai o parte dintre ele, dar şi alte construcţii care erau considerate “Minuni”.  Aceste liste au fost făcute de diverşi scriitori greci. Prima referire la noţiune de “Listă a Minunilor Lumii” a fost găsită în scrierea lui Herodot numită “Istoria”.
          Această primă listă cuprindea numai Piramidele şi Grădinile Suspendate dintre cele 7, alături însă şi de alte construcţii. Lista pe care o ştim azi este atribuită poetului şi istoricului Antipater din Sidon doar că, lista conţine “Zidurile Babilonului” în loc de “Farul din Alexandria”. Lista finală privind “Cele 7 Minuni ale Lumii” a fost stabilită în Evul Mediu de către marele arhitect olandez Maerten van Heemskerck.
1. Farul din Alexandria a fost construit pentru ca marinarii din aceea vreme sa poata gasi tarmul cand se intorceau din calatoriile pe mare . A fost primul far din lume si a rezistat timp de 1500 de ani.
Farul era amplasat pe vechea insula Pharos, un fel de peninsula inglobata in cadrul orasului Alexandria. El se mai numea si Pharos, dupa numele insulei.
2. Colosul din Rhodos a fost o statuie imensă construită în antichitate pe insula Rhodos din Grecia, una din cele şapte minuni ale lumii. Statuia îl înfăţişa pe zeul grec al Soarelui, Helios şi măsura cca 34 m. Construcţia s-ar fi realizat în 12 ani şi ar fi fost finalizată în anul 282 î.C. După unii, străjuia intrarea în portul din insulă.
3. Piramida lui Keops este cea mai veche si totusi unica minune a lumii care a supravietuit numita si Marea Piramida din Gizeh. Piramida a fost construita de faraonul Khufu, care a domnit in timpul celei de-a patra dinastii. Se pare ca piramida a fost construita in jurul anului 2560 i.H., cu scopul de a servi drept mormant faraonului.
4. Gradinile Suspendate din Babilon sau Grădinile suspendate ale Semiramidei , au fost gradini create artificial situate în apropiere de Babilon, astăzi Al Hillah, în Irak. Se presupune ca acestea au fost construite de regele Nabucodonosor al II-lea în jur de 600 î.Hr.. pentru sotia sa , Semiramida cunoscuta ca Amytis din Persia. Gradinile au fost distruse de cutremure după sec 2 î.Hr.
5. Mausoleul din Halicarnas este considerata cea de-a cincea minune a lumii antice situindu-se la sud de Efes, pe coasta sud-vestica a Asiei Mici. In anul 556 i.Hr., regele Persiei Cyrus II a cucerit aceasta zona, care ii oferea acces la mare.
6. Templul zeitei Artemis din Efes - Arhitectura templului este deosebita, datorita ei se afla acest templul astazi printre Cele Sapte Minuni ale Lumii. Templul grec era considerat ca o casa a sufletului, diferit de templul egiptean, care era casa zeului, si de catedrala, care este casa oamenilor.
7. Statuia lui Zeus Olympia este una dintre cele şapte minuni ale lumii antice, sculptată în fildeş, ornată cu aur şi avînd probabil o structură internă din lemn. Statuia, cu o înălţime estimată la aproximativ 12 m, a fost realizată de către sculptorul Phidias în preajma anului 435 î.C. în oraşul Olympia din Grecia. Pentru a o adăposti a fost construit un templu.Templul lui Zeus, a carui constructie a fost terminata in anul 457 i.e.n., avea, dupa toate probabilitatile, 64 de metri lungime si aproape 28 de metri latime.

0 comments:

Trimiteți un comentariu