15 aprilie, 2012

100 de ani de la dezastru

      S-au implinit 100 de ani de la naufragiul Titanicului, considerat cel mai mare si indestructibil vas de calatori din lume din acea vreme. Titanicul a plecat pe data de 10 aprilie 1912 din Anglia catre New York, insa pe 14 aprilie, ajuns in Oceanul Atlantic acesta a lovit un iceberg si indestructibilul vas s-a scufundat in mai putin de doua ore.
      Erau multe mistere neelucidate in cazul Titanicului, dar o parte din ele au fost descoperite de oameni de stiinta si de cercetatori de-a lungul timpului. Timp de aproape un secol, nu s-a stiut exact locatia unde acesta s-a scufundat, dar in 1985, renumitul oceanograf Bob Ballard a descoperit epavele faimosului vas.
      Se spune ca Titanicul a avut mai putine barci de salvare decat ar fi fost necesare pentru a incapea toti pasagerii, iar aceasta nu a fost o greseala a capitanului sau a celor ce au construit nava. S-a descoperit ca acest lucru a fost datorita conducerii statului care a declarat ca toate navele din acea perioada erau construite in asa fel incar chiar si daca erau distruse, acestea sa pluteasca, si sa devina ele insasi barci de salvare. Titanicul a fost construit din 16 compartimente, iar daca patru dintre ele s-ar fi umplut cu apa, nava nu ar fi fost in pericol deoarece celelalte l-ar fi sustinut si acesta ar continua sa pluteasca. Insa izbirea acestuia de iceberg, a inlaturat placile de otel de pe o lungime de 60m, inundand astfel 6 compartimente a acesteia, ceea ce a dus la dezastru. A fost singura situatie din istorie in care o nava a fost distrusa astfel.
      Un alt mister ce a ramas neelucidat pana in zilele noastre este faptul ca echipajul care trebuia sa se ocupe de veghe nu a observat iceberg-ul decat in ultimul moment. Multa vreme s-a considerat ca a fost vina echipajului de veghe care ar fi adormit in timpul serviciului. Acestia au declarat ca deasupra apei era o ceata fina la orizont, care nu deranja supravegherea. In noaptea voiajului Titanicului, pe cer nu exista luna, iar singurul mod în care matelotii de veghe puteau observa un iceberg era pe fondul unei paturi de stele. Insa, aerul cald si cel rece ar fi putut produce un miraj, care ar fi distorsionat oceanul (momentul cand este dificil sa distingi unde se termina cerul si unde incepe marea) si ar fi ridicat linia orizontului in spatele icebergului, invaluindu-l in intuneric. Supravietuitorii au declarat ca inaintea dezastrului temperatura a scazut cu aproximativ 10 grade Celsius. Din cauza condițiilor atmosferice, aisbergul care a distrus Titanicul ar fi putut fi efectiv invizibil timp de 20 de minute.
       In noaptea naufragiului, o nava a trecut prin apropierea Titanicului, inainte ca acesta sa se scufunde. Nava SS Californian ar fi vazut Codul Morse trimis de catre semnalele luminoase de pe Titanic, insa din cauza mirajelor si a refractiei, nu au putut distinge nava, fiind siguri ca ceea ce vad nu este Titanicul, ci doar o alta nava de a lor. Dimineata urmatoare, echipajul navei SS Californian a aflat ca a fost martor la scufundarea Titanicului, si acuzat ca nu au facut nimic sa ii salveze. Ceea ce a marturisit capitanul navei Californian a fost adevarat. Titanicul s-a vazut ca intr-o oglinda din cauza refractiei, si nu mai semana deloc cu Titanicul sau cu o alta nava de calatori.
       O alta nava a trecut in dimineata urmatoare prin locul in care Titanicul s-a scufundat, iar echipajul de la bordul acestei nave a scris in jurnalul de bord ca au trecut printr-un "cimitir acvatic". Au spus ca au vazut multe bucati din epava plutind la suprafata apei, o femeie inghetata care isi tinea copilul in brate, trei barbati tinandu-se de un scaun, in incercarea disperata de a se salva, si multi alti oameni plutind inghetati in acea zona a Oceanului Atlantic. Aceasta zona a fost semnalata in jurnalul lor de bord cu trei cruci.
      Desi pana in prezent echipajul Titanicului a fost acuzat pentru accident, la aniversarea celor 100 de ani de la dezastru s-a descoperit ca singurul vinovat a fost natura. In acea seara, parca toata natura si-a adunat fortele pentru a demonstra ca Titanicul nu este indestructibil cum au crezut cu totii. Ceata, refractia apei, iceberg-ul si presiunea atmosferica au fost cele mai importante cauze care au dus la naufragiul navei si la moartea a peste 1500 de oameni.0 comments:

Trimiteți un comentariu